Wat moet je website in 2021 hebben om beter te zijn dan al de andere? Ontdek het met deze 10 awesome webdesign trends voor 2021!
Net als marketing is webdesign iets dat niet alleen op basis van intuïtie gaat. Ook hier geldt: ‘Geen woorden, maar data!’ Webdesign gebaseerd op data biedt een betere gebruikservaring en leidt tot meer conversies. Deze webdesign trend zet zich in 2021 dus onverminderd voort.
Data op basis waarvan je je websdesign kan verbeteren, kunnen onder andere komen uit A/B-testen en tools zoals Google Analytics en Hotjar. Maar niet alleen kwantitatieve data zijn van belang: met gebruikerstesten kun je ook aan waardevolle kwalitatieve data komen. Lees in ons blog over paper prototypes hoe dat op een laagdrempelige wijze kan.
Flat design is zo 2020! De tweedimensionale designstijl die we kennen van windows 7 is sinds 2010 erg invloedrijk geweest. Maar nu lijkt er dan toch een einde aan te komen. Vandaar deze tweede in het rijtje van webdesign trends voor 2021: volledig plat design gaat eruit en illustraties mogen weer diepte hebben.
Dat kan bijvoorbeeld met Clay 3D, en dit is precies wat je denkt dat het is: Pingu in 3D! Animaties in 3D die lijken op klei dus, door zachte belichting en ronde vormen. Het is een stijl die over is komen waaien uit animatiefilms en die een komisch effect heeft. Niet geschikt voor elk bedrijf, maar wel leuk.
De laatste jaren maakte men bij het ontwerpen van een website vaak gebruik van een grid waarop blokken werden verdeeld. Het resultaat was een duidelijke en symmetrische website. Daar is op zich niets mis mee, maar het zorgt er wel voor dat veel websites dezelfde look-and-feel hebben. En hoe zorg je er dan voor dat jouw website eruit springt?
Geen wonder dus dat je nu al ziet dat er verandering komt met juist een asymmetrisch design. Een asymmetrische lay-out betekent wel een balansoefening voor de designer, want het kan snel over de top gaan. Maar goed uitgevoerd is het zeker aan te raden.
Groot, groter, groots. Websitebezoekers hebben steeds minder tijd en een korte aandachtsspanne. Goed webdesign sluit hierbij aan. Met een groter font kun je ervoor zorgen dat de belangrijkste inhoudelijke elementen het meeste opvallen. Daarnaast kom je hiermee tegemoet aan bezoekers die je website vlug willen scannen. Deze webdesign trend van 2021 sluit aan bij mobile first design waarbij beperken tot de kern ook een noodzaak is.
Micro-interactions zijn kleine momenten van interactie die ingebouwd zijn in websites en apps. Denk aan een toggle die je makkelijk instellingen laat wijzigen of een play-knop bij een video. Micro-animations zijn functionele animaties die hierbij helpen.
Micro-interactions en -animations worden steeds populairder en wel om drie reden: ze zijn gebruiksvriendelijk, maken het makkelijk voor de gebruiker om interactie met de website aan te gaan en ze geven de gebruiker feedback. Handig dus! Lees hier meer over micro-interacties en micro-animations.
Website worden steeds meer bezocht via mobile devices. De meeste mensen houden hun mobiel met één hand vast en bedienen het touchscreen met hun duim. Voor een goede mobile first website is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de navigatiemogelijkheden hierbij aansluiten.
Dat wil zeggen dat het steeds belangrijk wordt om te ontwerpen voor duimen en dat is nu juist niet de meest flexibele vinger. Het bereik ervan is beperkt. Vooral de bovenkant van het scherm ligt buiten het bereik van de duim, terwijl hier nu juist vaak het menu staat. Wil je designen voor de duim? Dan is navigatie via toetsen aan de onderkant van het scherm handiger. Zo hebben gebruikers belangrijke functies waaronder de CTA letterlijk onder de duim.
De duim is verder een relatief dikke vinger. Een kleine knop, of erger meerdere kleine knoppen naast elkaar kan dan makkelijk tot gebruikersfouten leiden. Een button zou tussen de 45-57 pixels moeten zijn geschikt te zijn voor de gemiddelde vinger, maar 72 pixels om geschikt te zijn voor een duim. De meeste mobiele website hebben knoppen die zelfs kleiner zijn dan die 45-57 pixels, dus hier valt nog een flinke slag te halen.
Eigen foto’s waarover het gros van het bedrijf tevreden is, heeft niet iedereen voor handen. En stockfoto’s zijn ook niet ideaal en al helemaal niet als je wilt dat jouw website opvalt tussen de rest. Daarom zullen steeds meer websites gebruik gaan maken van illustraties, eventueel naast fotomateriaal. Het voordeel van illustraties is dat je makkelijk een persoonlijke, eigen en herkenbare stijl kan ontwikkelen of laten ontwikkelen door een designer. Een soort illustratie-huisstijl dus. Het voordeel hiervan is eenheid op je website (én op andere online marketingkanalen).
Tegenwoordig worden websites via veel verschillende schermen bekeken. Van een groot scherm in een collegezaal of vergaderruimte tot een smartphone-scherm. Dat maakt het belangrijk om afbeeldingen en illustraties te kunnen schalen, zonder kwaliteit te verliezen. Logisch dus dat .png- en .jpg-bestanden uit de gratie raken en vervangen worden door .svg-bestanden.
Deze vector-afbeeldingen hebben namelijk een minimale bestandsgrootte (goed voor websitesnelheid!) en zijn makkelijk schaalbaar. Daarnaast kun je er, als je de juiste expertise in huis hebt, mooie en functionele illustraties mee maken. Hiermee zorg je ervoor dat jouw illustraties opvallen, tussen al die andere.
Ook een grote webdesign trend in 2021: digitoegankelijk webdesign. Dit komt niet alleen door verplichtingen van de overheid, maar ook doordat steeds meer bedrijven bewust worden van het feit dat ze 20% van hun doelgroep missen als ze niet voor digitoegankelijk design gaan.
Digitoegankelijk design houdt rekening met mensen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan meerdere manieren om een website te bedienen om zo mensen met een motorisch stoornis te helpen. Denk ook aan scherpe kleurcontrasten om te zorgen voor een optimale ervaring voor slechtzienden en kleurenblinden. Ook als je zelf geen visueel stoornis hebt, zullen deze ontwikkelen je gaan opvallen en je kan er niet omheen voor je eigen website. Lees hier meer over digitoegankelijkheid.
De laatste in het rijtje webdesign trends van 2021 : de dark mode. Met een dark mode oogt je scherm rustiger, kun je makkelijker werken in situaties met weinig licht (handig voor de nachtbrakers) en bespaar je met het juiste scherm ook nog energie. Vandaar dat steeds meer websites deze optie aanbieden, bijvoorbeeld door via een toggle in het scherm de gebruiker de mogelijkheid te geven om te kunnen switchen. Deze trend heeft ook verdere gevolgen voor webdesign, want in de dark mode komen designelementen heel anders uit.
Tot zover ons overzicht van de webdesign trends van 2021. Zijn er nieuwe ontwikkelingen, dan houden we je natuurlijk op de hoogte. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons via LinkedIn of facebook om niets te missen.
Kun je niet genoeg krijgen van webdesign? Lees dan ook ons blog over landing page webdesign of ons blog over interaction design.
Heb je vragen over webdesign of wil je een awesome website voor jouw bedrijf? Neem dan contact op. WP Brothers staat voor je klaar!
Fan van de eerste lijn én nog niet op onze nieuwsbrief ingeschreven? Meld je nu aan voor onze push notificatie nieuwsberichten.