3 dingen die je moet weten over het hosten van je website

Heb je je ooit hebt afgevraagd wat webhosting is, hoe het werkt en hoe je de beste optie voor jouw website kunt kiezen? Dan ben je bij WP Brothers aan het juiste adres! We gaan al je vragen beantwoorden en je helpen de wereld van webhosting beter te begrijpen.  Webhosting kan soms complex lijken, maar maak je geen zorgen. We nemen je stap voor stap mee en zorgen ervoor dat je in ieder geval de basis van webhosting begrijpt. 
Wat is webhosting - Serverruimte

In het kort: webhosting is het proces waarbij je website wordt ondergebracht op een server, zodat deze toegankelijk wordt voor bezoekers. 

Maar webhosting gaat verder dan dat. Daarom vertellen we je in dit blog graag in meer detail wat webhosting is en waarom het belangrijk is, welke soorten webhosting er allemaal zijn én hoe je de beste provider kiest voor jouw situatie. 

1. Waarom is webhosting belangrijk?

Goede webhosting speelt een cruciale rol speelt in het succes van je website. Niet gek. De provider die je kiest heeft veel invloed op aspecten zoals laadsnelheid, uptime, beveiliging en schaalbaarheid. En dát heeft weer invloed op de gebruikerservaring en jouw online aanwezigheid.

Of je nu een kleine blog, een e-commerceplatform of een bedrijfswebsite hebt, het kiezen van de juiste webhostingprovider en het hebben van een betrouwbare hostingoplossing zijn van groot belang. Kortom: webhosting is belangrijk. Dit zijn, volgens ons, de 5 belangrijkste redenen:

1. Betrouwbaarheid en uptime: Een betrouwbare webhostingprovider zorgt ervoor dat je website altijd online en toegankelijk is voor je bezoekers. Een hoge uptime - de tijd dat de server online en toegankelijk is - garandeert dat je website beschikbaar is, waardoor je geen waardevol verkeer of potentiële klanten misloopt. Kies daarom altijd voor een webhost die een gedegen infrastructuur heeft en hoge uptime garanties biedt.

2. Laadsnelheid en Gebruikerservaring: Niemand houdt van een trage website. Snelle laadtijden zijn essentieel voor een optimale gebruikerservaring en kunnen het verschil maken tussen bezoekers die op je website blijven of deze verlaten - bouncen. Een goede webhostingprovider maakt gebruik van snelle servers, caching-technologieën en content delivery networks (CDN's) om ervoor te zorgen dat je website snel laadt. 

Benieuwd wat dat precies inhoudt? Lees dit uitgebreide blog over waarom een snelle website belangrijk is voor jouw conversiepercentage!

3. Beveiliging: Het beveiligen van je website en de gegevens van je bezoekers is van het grootste belang. Een goede webhost biedt beveiligingsfuncties zoals SSL-certificaten, firewalls en regelmatige back-ups om je website te beschermen tegen online dreigingen. En dat is essentieel om de integriteit en privacy van jouw gegevens en eventueel die van je bezoekers te waarborgen. 

4. Schaalbaarheid en Flexibiliteit: Naarmate je website groeit, heb je mogelijk behoefte aan meer serverresources en opslagruimte. Een goede webhost biedt schaalbare hostingplannen waarmee je gemakkelijk kunt opschalen naarmate je website groeit. Flexibiliteit in het aanpassen van je hostingpakket stelt je in staat om de resources aan te passen aan je specifieke behoeften.

5. Klantenondersteuning: Het hebben van betrouwbare klantenondersteuning is noodzakelijk bij het oplossen van eventuele technische problemen of vragen met betrekking tot je hostingaccount. Een goede webhostingprovider biedt 24/7 klantenondersteuning via meerdere kanalen, zoals live chat, telefoon en e-mail, om je te helpen bij eventuele problemen.

2. Soorten webhosting

Er zijn verschillende soorten webhosting beschikbaar, zoals shared hosting, VPS-hosting, dedicated hosting en cloudhosting. Hieronder vind je wat meer inhoud over deze soorten webhosting, inclusief de voor- en nadelen. 

1. Shared Hosting:

Shared hosting is de meest betaalbare optie en wordt vaak gekozen door beginners. Hierbij deel je serverresources met andere websites op hetzelfde serverplatform. Voordelen zijn onder andere lage kosten, gebruiksgemak en technisch beheer door de hostingprovider. Het nadeel is dat je de serverresources deelt, wat kan leiden tot langzamere laadtijden en prestatieproblemen als andere sites veel verkeer genereren.

2. VPS Hosting (Virtual Private Server Hosting):

VPS hosting maakt gebruik van virtuele servers die onafhankelijk van elkaar werken op een fysieke server. Je krijgt toegewezen serverresources en meer controle over je hostingomgeving. Voordelen zijn onder andere hogere prestaties, schaalbaarheid en aanpasbaarheid. Het kan echter duurder zijn dan shared hosting en vereist meer technische kennis voor configuratie en beheer.

3. Dedicated Hosting (Dedicated Server Hosting):

Bij dedicated hosting krijg je een volledige fysieke server voor jouw website. Dit biedt maximale controle, prestaties en beveiliging. Het is ideaal voor grote websites met veel verkeer of bedrijven die geavanceerde hostingbehoeften hebben. Voordelen zijn onder andere onbeperkte serverresources en aanpassingsmogelijkheden. Het is echter duurder en vereist technische expertise voor beheer en onderhoud.

4. Cloud Hosting:

Cloud hosting maakt gebruik van meerdere virtuele servers die samenwerken als één systeem. Het biedt schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid doordat resources dynamisch kunnen worden toegewezen op basis van de behoeften van je website. Voordelen zijn onder andere hoge beschikbaarheid, snelle laadtijden en pay-as-you-go prijsmodellen. Het kan echter complexer zijn om te beheren en vereist technische kennis.

5. Managed WordPress Hosting:

Specifiek voor WordPress-websites, biedt managed WordPress hosting geoptimaliseerde servers en functies die zijn afgestemd op de behoeften van WordPress. Het omvat automatische updates, dagelijkse back-ups, beveiliging en snelheidsoptimalisatie. Voordelen zijn onder andere gemakkelijk beheer, hoge prestaties en technische ondersteuning. Het kan duurder zijn dan traditionele hostingopties.

Meer weten over managed WordPress hosting? We schreven er eerder dit blog over!

3. Hoe kies je de beste webhostingprovider?

Het kiezen van de juiste webhostingprovider is een belangrijke beslissing. Belangrijker dan je in eerste instantie misschien dacht. Kies in ieder geval voor betrouwbaarheid, hoge uptime, snelle prestaties, schaalbaarheid en flexibiliteit, uitstekende klantenondersteuning en stevige beveiligingsmaatregelen, Maar vergelijk prijzen, lees reviews en maak een beslissing die in jouw situatie jouw website het beste bedient. Met de informatie uit dit blog kun je in ieder geval beter evalueren wat in jouw situatie het meest passend is.


Denk je hulp nodig te hebben met het beheer, optimaliseren of de ontwikkeling van jouw website of webshop? Met ons team van designers, developers en marketeers ontwikkelen wij al sinds 2011 jouw WordPress website. We zorgen ervoor dat je website van alle markten thuis is: op maat ontwikkeld, goed vindbaar en met een duidelijk verhaal. We doen dit met techniek die voorbereid is op veranderingen in de toekomst. Met meer dan 250 succesvolle lanceringen zijn wij hét specialistische WordPress Bureau in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Leer meer over onze dienstverlening en neem contact met ons op!

 

Steven Ammerlaan

Geboren in Utrecht, gestudeerd in Amsterdam, werkt door het hele land.

Neem contact op met Niels
Altijd te bereiken via
Afspraak inplannen

Whitepaper digitoegankelijkheid

Zo voldoe je aan de WCAG-richtlijnen

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier