Om te ondersteunen bij de selectie tussen de verschillende CMS’en raden we ook dit blog aan: Hoe kies je een content management systeem (CMS) dat bij je bedrijf past?
De (grootte van de) community is van essentieel belang. Wanneer we de community van developers van WordPress en Wagtail met elkaar vergelijken zien we dat de community van goede programmeurs voor het WordPress CMS veel groter is. Daarnaast is PHP (WordPress) een meer gebruikte programmeertaal voor websites dan Python (Wagtail). Dit geeft de opdrachtgever de kans om onafhankelijker te zijn van de IT-leverancier. Er is immers een veel grotere groep aan developers die het door jou gekozen CMS kan ondersteunen.
Een tweede onderdeel zijn de maandelijkse kosten. Beide CMS’en zijn open-source en daardoor hoeft er geen maandelijkse licentie te worden afgedragen voor het gebruik. Maar als je kiest voor een open source dan is het wel van belang om maandelijks voor beheer en onderhoud te zorgen. We zien wel dat de kosten voor het beheer van een Wagtail website over het algemeen flink hoger liggen dan voor een WordPress website.
Een derde onderdeel is de content-vriendelijkheid. Doordat WordPress is begonnen als blogplatform is het schrijven en plaatsen van content de basis van het CMS. Daarnaast zorgt het CMS voor een gestandaardiseerde preview-functie en zijn er verschillende rollen voor gebruikers beschikbaar. Het contrast met het headless CMS van Wagtail is dan ook vrij groot. Het gebruiksgemak van het WordPress CMS kan echt gezien worden als Unique Selling Point.
Een vierde onderdeel zijn de koppelingen die beschikbaar zijn voor het CMS. Door de grote community zijn er voor WordPress meer dan genoeg koppelingen beschikbaar, soms voor een maandelijks bedrag en soms volledig open-source. Daarnaast zijn WordPress websites in de basis gekoppeld met Zapier, waardoor ze met honderden andere softwarepakketten te koppelen zijn. Voor Wagtail zijn er minder koppelingen beschikbaar zijn. Dat wil zeggen dat er voor dit CMS meer op maat ontwikkeld moet worden.
Als vijfde onderdeel kijken we naar de veiligheid van het platform. Door de grote community achter WordPress zien we de veiligheid van het platform een continue discussie is. Zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van gestandaardiseerde plug-ins die niet worden geüpdatet is dat een risico.
Bij Wagtail is de community kleiner, zijn er minder plugins beschikbaar en is het daardoor minder voor de hand liggend om de website te hacken. Aan de andere kant zijn er door de kleinere community minder updates en security checks beschikbaar. Wij kiezen ervoor om met WordPress custom te ontwikkelen. Daardoor zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar als bij het Wagtail CMS.
Wanneer we kijken naar de vergelijking tussen beide CMS’en adviseren wij om gebruik te maken van het WordPress CMS. Het geeft meer mogelijkheden onder andere op het gebied van content en koppelingen. Het is net zo veilig als Wagtail als je kiest voor een op maat gemaakte website die goed onderhouden wordt. Daarnaast ben je waarschijnlijk minder duur uit en heb je een grotere community van developers om op terug te vallen.
Wellicht opzoek naar een WordPress website in Rotterdam of een WordPress website in Utrecht? Of heb je hulp nodig bij je keuze voor een CMS, neem dan gerust contact met ons op. WP Brothers denkt graag met je mee.
Fan van de eerste lijn én nog niet op onze nieuwsbrief ingeschreven? Meld je nu aan voor onze push notificatie nieuwsberichten.