Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface. Het is een interface dat ervoor zorgt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Je hebt het waarschijnlijk niet door, maar toch heb je er elke dag mee te maken. Als jij bijvoorbeeld een nieuws-app gebruikt, dan pusht een API het laatste nieuws naar de app. Maar hoe werkt zo’n API nu precies?
API koppeling

Hoe werkt een API?

Op basis van verschillende regels en afspraken verstuurt een API informatie of data van het ene computerprogramma naar het andere. Denk aan een informatiestroom van een invulformulier op je website naar je CRM. Omdat API’s heel veel mogelijkheden geven en vaak ook zorgen voor minder administratie, worden ze steeds populairder. Van websites tot thuisbezorgd.nl en tot cheaptickets.nl, allemaal maken ze gebruik van API’s om informatie van website naar website te sturen.

De API maakt het mogelijk om van buitenaf een vraag of request aan een systeem of website te stellen. De API zet dit om in code en stuurt het door. Het gekoppelde systeem geeft dan een respons, bestaande uit de gevraagde data. Ook dit verstuurd de API in de vorm van code. Door deze uitwisseling van gegevens wordt het mogelijk om info en functionaliteiten beschikbaar te stellen aan derden. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van de menukaart van je restaurant aan thuisbezorgd.nl. 

Waarom een API?

Zo’n API heeft voordelen voor developers omdat informatie van derden veel makkelijker geïntegreerd kan worden. Dat geeft niet alleen meer mogelijkheden, maar maakt programmeren ook sneller en efficiënter. 

Maar er zijn niet alleen voordelen voor programmeurs. Door koppelingen tussen webshop, CRM en administratieve software als Exact Online of AFAS kun je ook je eigen bedrijfsproces efficiënter maken. Dit kan bijvoorbeeld doordat al je gegevens in al je systemen up-to-date zijn door het gebruik van API’s. Handmatig zaken exporteren is niet meer nodig. 

Vergeet ook niet de mogelijkheid om eenvoudig producten van derden op je website aan te bieden of om juist jouw eigen producten aan te bieden op andermans site, zoals thuisbezorgd.nl of bol.com. Hiermee kun je je klanten beter van dienst zijn en vergroot je het aantal potentiële klanten.

API’s zijn verder noodzakelijk bij een headless CMS. De API pusht de content van het CMS dan naar één of meerdere frontends, zoals een website of een app. Lees meer over de voordelen van een headless CMS

Welke API?

In totaal zijn er zo’n 5.000 algemene Open API’s die door iedereen gebruikt mogen worden. Daarnaast zijn er nog duizenden op maat gemaakte API’s. De mogelijkheden zijn dus groot. Het is belangrijk om een goede keuze te maken. Het is immers erg vervelend als de synchronisatie tussen je systemen net niet goed loopt. WP Brothers maakt vaak gebruik van de API’s van HubSpot waarmee bijna 200 systemen met elkaar te koppelen zijn. Maar we kunnen ook een API op maat maken voor jouw bedrijf.

Meer weten?

Wil je meer weten? Bekijk dan de opties voor API’s van WP Brothers. Neem gerust contact op voor meer informatie. 

Vergeet ook niet om je in te schrijven voor de nieuwsbrief voor meer informatie.

WP Brothers bouwt onder andere websites voor bedrijven in Utrecht en Rotterdam.

Whitepaper

Hoe maak je een goede website?

Download whitepaper

He Marketeer,

Waar dien je rekening mee houden als je een nieuwe website gaat realiseren? Wij helpen je graag. 

Groeten WP Brothers