Benut het volledige potentieel van jouw WordPress website en gebruik (geen) plugins

WordPress plugins bieden een wereld aan mogelijkheden, waarmee je de functionaliteit en kenmerken van je website helemaal naar smaak kunt aanpassen. Vaak zonder echte codeer skills te hebben. Met duizenden plugins beschikbaar, is het verleidelijk om een heleboel plugins te gebruiken. Maar, het is cruciaal om voorzichtig te zijn en goed te overwegen welke je echt nodig hebt om mogelijke nadelen te voorkomen.
Boekenkast - WordPress plugins

Ondanks dat plugins ongelooflijk handig kunnen zijn, is het begrijpen van hun beperkingen essentieel voor de prestaties van jouw website. In dit blog vertellen we je meer over WordPress plugins, de mogelijke problemen die ze met zich mee brengen én hoe je deze problemen op kunt lossen. Lees je mee?

Zo beïnvloeden WordPress plugins jouw website

Om maar met de deur in huis te vallen. Overmatig gebruik van (verouderde) plugins kunnen zorgen voor compatibiliteitsproblemen, veiligheidskwetsbaarheden, conflicten en storingen. Verschillende oorzaken kunnen hiervoor de reden zijn. 

Zo kan het installeren van te veel plugins de laadtijd van je website vertragen. Elke plugin voegt extra code en functionaliteit toe aan je website, wat resulteert in een grotere bestandsgrootte en meer serververzoeken. Je raadt het al. Je website zal langzamer laden. Niet alleen slechts voor je web.dev score, maar ook voor de gebruikerservaring. Is het echt extreem dan zal je bouncepercentage absoluut stijgen.

Bovendien gebruiken sommige plugins veel serverbronnen, zoals geheugen en processortijd, om te functioneren. Als je website op een gedeelde hostingomgeving draait of als je niet over voldoende serverbronnen beschikt, kan het gebruik van dergelijke resource-intensieve plugins je website vertragen.

Daarnaast werken niet alle plugins even goed samen, met compatibiliteitsproblemen als het gevolg. Als je verschillende plugins gebruikt check dan goed of ze compatibel met elkaar en met de nieuwste versie van WordPress zijn! Anders heb je kans op fouten, crashes en storingen in je website.

Tot slot kunnen verouderde plugins een risico vormen voor de veiligheid van je website. Deze hoeven we niet uit te leggen. Als plugins niet regelmatig worden bijgewerkt door de ontwikkelaars, kunnen ze kwetsbaar worden voor beveiligingslekken. Hackers kunnen deze kwetsbaarheden uitbuiten en toegang krijgen tot je website. Daarom is het belangrijk om altijd bijgewerkte en betrouwbare plugins te gebruiken.

Zo houd je de prestatie van je website optimaal

Als je website problemen ervaart door het gebruik van plugins, is het cruciaal om de oorzaak te identificeren om erger te voorkomen. Beoordeel de noodzaak van de plugin en overweeg alternatieve oplossingen of handmatige implementatie. Test plugins grondig voordat je ze implementeert en zorg ervoor dat ze aansluiten bij de doelen en doelstellingen van je website.

  • Identificeer het probleem:

Ga na welke specifieke plugins de prestaties van je website beïnvloeden. Dit kun je doen door de plugins één voor één uit te schakelen en de impact op de prestaties te controleren. Op deze manier kun je de boosdoeners identificeren.

  • Beoordeel de noodzaak:

Evalueer de noodzaak van elke plugin die je hebt geïnstalleerd. Verwijder onnodige plugins die geen essentiële functionaliteit bieden. Het verminderen van het aantal plugins zal de belasting op je website verminderen.

  • Zoek alternatieve oplossingen:

Overweeg alternatieve oplossingen voor de functionaliteit die door problematische plugins wordt geboden. Er zijn mogelijk andere plugins beschikbaar die beter presteren of handmatige implementaties die hetzelfde resultaat kunnen bereiken.

  • Update de plugins:

Zorg ervoor dat alle geïnstalleerde plugins up-to-date zijn. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om prestatieproblemen en beveiligingslekken aan te pakken. Het installeren van de nieuwste versies kan helpen om de prestaties te verbeteren.

  • Controleer de compatibiliteit:

Controleer of de geïnstalleerde plugins compatibel zijn met de nieuwste versie van WordPress. Incompatibiliteit kan leiden tot conflicten en prestatieproblemen. Als een plugin niet compatibel is, zoek dan naar een alternatief of neem contact op met de ontwikkelaar voor een oplossing.

  • Optimaliseer de plugin-instellingen:

Sommige plugins bieden instellingen waarmee je de prestaties kunt optimaliseren. Bekijk de documentatie van de plugins en pas indien mogelijk de instellingen aan om de belasting op je website te verminderen.

  • Upgrade je hostingplan:

Als je website veel plugins gebruikt of als je veel verkeer en activiteit hebt, kan het upgraden van je hostingplan naar een krachtigere optie de prestaties verbeteren. Overweeg om over te stappen naar een VPS of een dedicated server om meer serverbronnen te hebben.

WordPress plugin library

Zo gebruik je WordPress plugins wél verstandig

Proactieve maatregelen zijn essentieel om toekomstige plugin-gerelateerde complicaties te voorkomen. Samenvattend: update plugins sowieso regelmatig, kies betrouwbare bronnen en bekijk gebruikersbeoordelingen. Voer compatibiliteitstests uit, verwijder onnodige plugins en geef prioriteit aan kwaliteit boven kwantiteit.

Onderzoek plug-ins goed voordat u ze installeert

Als je een fijne gebruikerservaring wil, heb je plug-ins van hoge kwaliteit nodig. Niet alle WordPress Plugins voldoen aan de hoge criteria die je zou moeten stellen. Daar kun je met de onderstaande richtlijnen eenvoudig verandering in brengen. 

Bekijk eerst wie de plug-in heeft ontwikkeld en probeer meer te weten te komen dit en eventueel eerder werk. Een goede manier om dit te doen is simpelweg reviews en beoordelingen lezen. Ze kunnen je vertellen of de plug-in vol zit met bugs of essentiële functies mist.

Idealiter heb je ook een testomgeving om elke plug-in te testen voordat je deze in productie neemt. Dit minimaliseert het risico op ongewenste verrassingen wanneer je live gaat.

Houd je plugins up-to-date en blijf uit de buurt van niet-ondersteunde plugins

De software die je website aandrijft moet altijd up-to-date zijn. Ook je plugins.

Aan de ene kant helpt het installeren van alle beschikbare updates je om bij te blijven met de laatste development trends. Belangrijker: je blijft optimaal beveiligd door middel van de laatste technologieën.

Frequentie van updates is iets waar je rekening mee moet houden, zelfs voordat je een plug-in installeert. Wordt een plugin niet regelmatig bijgewerkt? Dan is de kans aanwezig dat het project op een laag pitje staat en eventueel zelfs wordt stopgezet. Op de lange termijn leidt dit tot onopgeloste beveiligingslekken en compatibiliteitsproblemen die onmogelijk op te lossen zijn.

WordPress-plug-ins: wanneer je ze niet moet gebruiken

Plug-ins zijn vaak een groot onderdeel van een WordPress-project. Maar, in sommige gevallen zijn ze gewoon niet de best mogelijke oplossing.

Als je een simpel contactformulier nodig hebt, dan zullen de meesten onder jullie waarschijnlijk meteen naar een plug-in grijpen en het probleem oplossen met een paar muisklikken. Klinkt handig. Maar als je iets meer tijd neemt om het handmatig te doen blijft je website optimaal werken. Zelfs als je geen codeervaardigheden hebt, zijn er online gedetailleerde instructies die je stap voor stap begeleiden.

Het is duidelijk dat de handmatige aanpak niet altijd de beste keuze is. Terwijl je nadenkt over welke route je wilt nemen, zijn er enkele factoren om rekening mee te houden, zoals de projectvereisten, je eigen technische vaardigheden en de hoeveelheid tijd die je bereid bent te investeren om de dingen op de traditionele manier aan te pakken. Een professionele ontwikkelaar kan noodzakelijk zijn als je iets echt op maat wilt maken, maar je moet ook overwegen of de extra kosten de moeite waard zijn.

Handige tools voor diagnose en probleemoplossing

Wanneer je WordPress-website niet naar behoren functioneert, raden experts vaak aan om één voor één alle plug-ins uit te schakelen om te achterhalen welke het probleem veroorzaakt. Dit is inderdaad een effectieve methode om problemen te identificeren, maar het zou nog beter zijn als je de problemen kunt oplossen voordat ze zich voordoen.

Gelukkig zijn er tal van tools van derden die beloven je website te scannen, mogelijke problemen te identificeren en advies te geven over hoe je ze kunt oplossen. Ze kunnen wijzen op zaken als verouderde en inactieve thema's en plug-ins, of de PHP-versie die je gebruikt.

Sommige van deze tools worden geleverd in de vorm van een handige plug-in, terwijl andere je website op afstand scannen. Uiteraard is het belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je een van deze tools gebruikt en te controleren of ze geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Bewaar alleen plug-ins die u actief gebruikt

Het is een slim idee om regelmatig door de lijst met geïnstalleerde plug-ins te gaan en degene die je niet meer gebruikt te verwijderen.

Hoe schoner je WordPress-installatie is, hoe veiliger het zal zijn. Het aantal plug-ins heeft ook invloed op het gebruik van je CPU, RAM en schijfruimte, dus door je add-ons onder controle te houden, kun je wat middelen vrijmaken en zorgen voor snellere laadtijden en stabielere prestaties. Bovendien kan het je geld besparen bij het upgraden van je hostingplan.

Kortom: een snelle is een gebruiksvriendelijke website

Snelheid een grote invloed heeft op het conversiepercentage en de gebruikerservaring van jouw website. Daarnaast houdt Google tegenwoordig ook rekening met de snelheid van jouw website bij het rangschikken van de zoekresultaten. Snelle websites - op desktop én op mobiele apparaten - krijgen een hogere positie in Google. 

Benieuwd hoe je de snelheid van jouw website omhoog krijgt? We leggen het uit in ons laatste blog over website snelheid. 

Denk je hulp nodig te hebben met het beheer, optimaliseren of de ontwikkeling van jouw website? Met ons team van designers, developers en marketeers ontwikkelen wij al meer dan 11 jaar jouw WordPress website. We zorgen ervoor dat je website van alle markten thuis is: op maat ontwikkeld, goed vindbaar en met een duidelijk verhaal. We doen dit met techniek die voorbereid is op veranderingen in de toekomst. Met meer dan 250 succesvolle lanceringen zijn wij hét specialistische WordPress Bureau in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Leer meer over onze dienstverlening en neem contact met ons op!

Whitepaper

Hoe maak je een goede website?

Download whitepaper

He Marketeer,

Waar dien je rekening mee houden als je een nieuwe website gaat realiseren? Wij helpen je graag. 

Groeten WP Brothers