WP Brothers zet voor je op een rijtje wat de voordelen en nadelen van WordPress zijn. Zo weet je waar je met WordPress aan toe bent.
WordPress is een CMS waar iedereen na een korte instructie mee kan leren werken. Door een intuïtieve indeling, vind je makkelijk wat je zoekt. Een pagina of bericht toevoegen is zo erg eenvoudig en het toevoegen van een afbeelding of ander element spreekt voor zich. Hierdoor kan elke medewerker van je bedrijf zaken aanpassen of aanvullen op de bedrijfswebsite. Daar komt bij dat WordPress geschikt is om door meerdere personen tegelijkertijd gebruikt te worden. Dat is wel zo handig als je een uitgebreid blog wilt bijhouden of als je een uitgebreide webshop hebt. Deze eenvoud wil echter niet zeggen dat het CMS alleen voor kleine websites geschikt is: zowel voor een kleine als een grote website kun je met WordPress uit de voeten.
WordPress is een open systeem en dat biedt weer veel andere voordelen. Zo zorgt dit ervoor dat het compatibel is met allerlei plugins: niet alleen plugins van WordPress zelf, maar ook van derden, zoals de populaire SEO-hulp YOAST. Met deze plugins kun je extra functionaliteiten aan je website toevoegen. Zo is het e-commerce CMS WooCommerce een plugin van WordPress. Dit maakt het erg makkelijk om website en webshop met elkaar te combineren.
Het open systeem maakt WordPress dus tot een flexibel systeem, waarmee je altijd een website kunt ontwerpen die aan jouw wensen voldoet. Doordat iedereen wat toe kan voegen aan een open systeem is er ook constant ontwikkeling bij WordPress. Dit maakt het systeem toekomstbestendig. Nieuwe ontwikkelingen leiden tot nieuwe plugins waardoor WordPress mee kan met deze ontwikkelingen.
Open Source is in principe gratis. Ga er echter niet vanuit dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kan zitten. Bepaalde themes of plugins kunnen wel betaald zijn. Desondanks blijft WordPress een betaalbaar systeem. Als je echter veel wensen hebt, loont het echter de moeite om ook naar andere opties te kijken.
Een ander voordeel van WordPress is dat het zoekmachinevriendelijk is. Je website is uiteraard bedoeld voor mensen, maar zonder een goede ranking in de resultaten van zoekmachines kunnen mensen je site niet vinden. WordPress werkt hier als het ware automatisch aan mee. Zoekmachines herkennen bijvoorbeeld de koppen van WordPress. Als jij het onderwerp van een specifieke pagina in titel en subkopjes duidelijk noemt, neemt Google dit dus meteen mee bij het indexeren van de pagina.
WordPress is met een marktaandeel van 60% zeker een populair systeem. Natuurlijk is het populaire niet altijd de beste optie, maar voor een CMS geldt dit vaak wel. Social Brothers schreef hier al eerder over in dit blog over het kiezen van een CMS. De hoeveelheid gebruikers geeft bijvoorbeeld een goed beeld van de mogelijkheden die een CMS biedt. Daarnaast wil dit zeggen dat er veel mensen zijn die met WordPress om kunnen gaan. Er is dus een grote groep developers die je kan helpen met het maken en onderhouden van je website en waarschijnlijk is het makkelijk om personeel te vinden dat al eerder met WordPress gewerkt heeft.
Het grote marktaandeel zorgt er ook voor dat WordPress stabiel en betrouwbaar is. Dat wil zeggen dat de kans dat het CMS ophoudt te bestaan en je je website noodgedwongen moet migreren erg klein is. Als vierde voordeel zorgen de vele gebruikers ervoor dat het makkelijk is om antwoorden op vragen over het systeem online te vinden. Kunnen de gebruikers elkaar niet helpen, dan is er echter altijd nog de support van WordPress zelf.
WordPress heeft zoals elk CMS niet alleen voordelen, maar ook nadelen. Een mogelijk nadeel is het onderhoud dat nodig is voor een WordPress website. Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren. Daarnaast heeft Open Source ook nadelen op het gebied van onderhoud en veiligheid. Zo bestaat het risico om plugins te installeren die niet veilig zijn: iedereen kan immers plugins aan het systeem toevoegen. Het is daarom belangrijk om altijd te controleren wie de maker is van een plugin alvorens je hem installeert. Ook kan het systeem lijden onder teveel plugins of plugins die niet compatibel zijn met elkaar. Juist de flexibiliteit die zo handig is, zorgt dan ook voor instabiliteit. Verder kan de snelheid aangetast worden door een te grote hoeveelheid plugins.
Dit maakt het belangrijk om vooraf al een goed idee te hebben van welke functionaliteiten je wilt hebben voor je website en welke plugins hiervoor beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat je plugins installeert die niet compatibel zijn met elkaar. Ook is het mogelijk om zaken in de code van je website te verwerken. Hiermee kun je hetzelfde resultaat bereiken als met plugins. Als je dit allemaal te ingewikkeld vindt, kun je er uiteraard ook voor kiezen om het onderhoud van je website uit handen te geven. Zo heb je wel alle voordelen van WordPress en regelt een ander dat er geen nadelen zijn.
Wil je meer weten over WordPress websites, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Wil je een WordPress website laten bouwen of heb je hulp nodig met je bestaande WordPress website? Neem dan contact op! WP Brothers staat klaar om met je website aan de slag te gaan.
Heb je onze hulp nodig voor je bedrijf in Utrecht of Rotterdam? Laat het ons weten.
Fan van de eerste lijn én nog niet op onze nieuwsbrief ingeschreven? Meld je nu aan voor onze push notificatie nieuwsberichten.