WordPress Onderhoud: wat is het?

Onderhoud van je WordPress website is essentieel. Met goed onderhoud en beheer waarborg je functionaliteit, stabiliteit en veiligheid van je website. Je wilt immers niet dat je website verouderd, snelheid verliest of nog erger veiligheidsrisico’s loopt. Maar goed WordPress onderhoud is meer dan op ‘bijwerken’ klikken of plugins installeren. Wat is het dan wel? Dat leggen we je graag uit.
WordPress onderhoud

Back ups maken

Je website is waarschijnlijk cruciaal voor jouw bedrijf en je hebt er veel tijd en geld in gestoken. Daarom wil je niet dat de informatie die op je website staat verloren gaat. Toch kan dit gebeuren, bijvoorbeeld door een hack of een update. Daarom is voor het onderhoud van je WordPress website belangrijk om regelmatig back-ups maken. Dat is meer dan instellen dat back-ups maandelijks automatisch uitgevoerd worden. Het is essentieel om regelmatig te controleren of back-ups correct functioneren en of back-ups frequent genoeg worden gedraaid. 

Updates uitvoeren

Door updates uit te voeren blijven core, plugins en thema up-to-date. Dat geeft je niet alleen toegang tot de laatste features, maar voorkomt ook veiligheidsproblemen. Maar ook hier geldt weer dat het belangrijk is om te controleren! Na een update dienen de belangrijkste functionaliteiten van je website gecontroleerd te worden. 

Werkt er iets niet, dan moet dat rechtgezet worden. Hier kan de back-up meteen al handig van pas komen. Maar dat is niet de enige optie. Als de update van plugin 1 problemen veroorzaakt met plugin 2, kan er ook gekeken worden naar andere manieren om een van de twee functionaliteiten van de plugins op de website te implementeren, bijvoorbeeld via de code. 

Plugins

Als je plugins gebruikt is het belangrijk om ze bij te werken, zodat ze geen risico vormen. Oude plugins die je niet meer gebruikt, moeten worden verwijderd en voor nieuwe plugins dient er kritisch gekeken te worden of er veiligheidsrisico’s zijn. Het is altijd aan te raden om het aantal plugins tot een minimum te beperken, omdat ze bijvoorbeeld je website traag kunnen maken. Gelukkig zijn veel plugins niet altijd nodig, omdat de informatie ook in de code kan worden verwerkt. Het is dus een goed idee om met je developer te overleggen voordat je nieuwe plugins installeert.

Website snelheid

Een belangrijk punt van aandacht bij het onderhoud is websitesnelheid. Websitesnelheid verlaagt bounce rate en verbetert SEO. Zeker nu Google meer aandacht besteedt aan de Core Web Vitals wordt laadtijd veel belangrijker voor SEO. Op het internet zijn verschillende tools te vinden om je websitesnelheid te meten. Om een trage website te voorkomen is het een goed idee om je database regelmatig te optimaliseren. In een WordPress database staan allerlei bestanden met content, zoals mediabestanden, berichten, revisies, comments, downloads en meer. Op de lange termijn raakt je database vervuild met data die je niet meer gebruikt. Maar opschonen is een lastige klus waarbij je moet weten wat je doet. Je wilt bijvoorbeeld geen broken links creëren.

Maar ook op andere gebieden kun je websitesnelheid verhogen, bijvoorbeeld door afbeeldingen te comprimeren, browser caching en het verwijderen van ongebruikte CSS en JS bronnen. 

Techniek

Naast websitesnelheid zijn er meer technische zaken die belangrijk zijn voor het onderhoud van je website, zoals broken links en onbereikbare pagina’s. Door regelmatig een site audit te doen krijg je zicht op problemen en kun je ze aanpakken. Verder is het ook een goed idee om website-activiteit te monitoren, want dit kan je wijzen op mogelijkheden om het ux-design van je website te verbeteren. Het opstellen van rapporten op deze gebieden, behoort ook tot onze diensten.

Meer weten over WordPress onderhoud?

Er komt dus meer kijken bij WordPress onderhoud dan updates installeren. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden wat er op technisch gebied speelt voor jouw website en tijdig hierop in te haken. Zo voorkom je problemen met functionaliteit, stabiliteit en veiligheid. Heb je hulp nodig bij het onderhouden van je website of wil je volledig uitbesteden? 

Neem dan contact op met WP Brothers of lees hier meer over ons WordPress beheer.

Whitepaper

Hoe maak je een goede website?

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden