Stappenplan: Je WordPress website klaar maken voor de European Accessibility Act

A knowledge bank represented as a large

Samenvatting: Een gedetailleerd stappenplan om een WordPress website klaar te maken voor de European Accessibility Act.

Vind je het moeilijk om je WordPress-website toegankelijk te maken voor iedereen? Wist je dat de European Accessibility Act in 2025 van kracht wordt en dit vereist voor alle websites? Dit artikel biedt een gedetailleerd stappenplan om je WordPress-site klaar te maken voor deze regelgeving.

Begin vandaag nog met verbeteren!

Samenvatting

De European Accessibility Act (EAA) vereist vanaf 2025 dat alle websites toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking. Bedrijven moeten voldoen aan de WCAG-richtlijnen om aan de EAA te voldoen en juridische gevolgen en boetes te vermijden. Het installeren van WordPress-plugins zoals WP Accessibility Helper kan helpen bij het evalueren en verbeteren van de toegankelijkheid van je website. Gebruik ARIA-labels, alt-teksten en voldoende contrast om je website gebruiksvriendelijker te maken voor mensen met visuele en motorische beperkingen. Regelmatig testen met gebruikers met verschillende beperkingen zorgt voor echte feedback en helpt bij het verbeteren van de toegankelijkheid van je website.

Wat is de European Accessibility Act (EAA)?

De European Accessibility Act (EAA) stelt eisen aan de toegankelijkheid van digitale producten en diensten. Het doel is om barrières voor mensen met een beperking te verminderen.

Achtergrond en belangrijkste kenmerken

De Europese Toegankelijkheidswet (EAA) treedt in 2025 in werking. Deze wet vereist dat websites toegankelijk zijn voor alle gebruikers, inclusief mensen met beperkingen. Een van de belangrijkste kenmerken is dat bedrijven en webwinkels moeten voldoen aan bepaalde toegankelijkheidsstandaarden, zoals de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Dit betekent dat elke website gebruiksvriendelijk moet zijn voor mensen met visuele, auditieve, motorische en cognitieve beperkingen.

Voor bedrijven biedt het volgen van de EAA meerdere voordelen. Door een toegankelijke website te hebben, bereik je een breder publiek en vergroot je klanttevredenheid. “Toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een zakelijke kans,” aldus een webtoegankelijkheidsexpert.

Het installeren van WordPress-plugins helpt bij het evalueren en verbeteren van uw website’s toegankelijkheid. Hierdoor kun je eenvoudig aan de eisen voldoen zonder groot budget of technische kennis.

Toegankelijkheid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een zakelijke kans.

Voordelen van het volgen van de EAA

De European Accessibility Act (EAA) biedt niet alleen richtlijnen maar ook tal van voordelen voor bedrijven. Door te voldoen aan de EAA, worden websites toegankelijker voor een breder publiek, inclusief mensen met een handicap.

Dit vergroot je potentiële klantbereik aanzienlijk en versterkt je merkreputatie als maatschappelijk verantwoord bedrijf. Daarnaast kan het implementeren van digitale toegankelijkheid de SEO-waarde van je website verhogen, waardoor je beter vindbaar wordt in zoekmachines.

Investeren in toegankelijkheid vermindert juridische risico’s die voortvloeien uit niet-naleving van de wetgeving. Met de deadline van 2025 in zicht, is het essentieel om tijdig aan de eisen te voldoen om boetes en juridische conflicten te vermijden.

Gebruik maken van specifieke WordPress-plugins kan de toegankelijkheid van je website verbeteren en evalueren, waardoor je een concurrentievoordeel krijgt in de markt. Webwinkels profiteren eveneens van een betere gebruikerservaring, wat kan leiden tot hogere conversiepercentages en klanttevredenheid.

Webtoegankelijkheid en de WCAG-richtlijnen

Webtoegankelijkheid betekent dat je website bruikbaar is voor iedereen, inclusief mensen met een handicap. WCAG-richtlijnen helpen je om je website toegankelijker te maken door specifieke technische standaarden te volgen.

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid betekent dat je website toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Het zorgt ervoor dat gebruikers zonder problemen kunnen navigeren, lezen en interactie hebben met de inhoud.

Dit is essentieel om te voldoen aan de European Accessibility Act die in 2025 van kracht wordt.

Maak gebruik van WordPress-plugins om digitale toegankelijkheid te verbeteren. Deze tools kunnen problemen identificeren en je helpen oplossingen te implementeren. Webwinkels moeten net zo goed voldoen aan de toegankelijkheidsvereisten, wat leidt tot een betere gebruikerservaring voor alle klanten.

Toegankelijke websites zijn niet alleen een vereiste; ze zijn een kans om meer klanten te bereiken.

Hoe voldoen aan de WCAG-richtlijnen

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) helpen jouw WordPress website toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit is essentieel om te voldoen aan de European Accessibility Act (EAA).

 • Voer een toegankelijkheidsaudit uit: Gebruik tools zoals de WAVE of de Axe browserextensie om je website te evalueren en fouten op te sporen.
 • Maak gebruik van ARIA-labels: Voeg ARIA (Accessible Rich Internet Applications) labels toe aan interactieve elementen om schermlezers te ondersteunen.
 • Controleer kleurencontrast: Zorg ervoor dat het contrast tussen tekst en achtergrond hoog genoeg is zodat gebruikers met slecht zicht de inhoud kunnen lezen.
 • Gebruik ondertiteling voor video’s: Voorzie alle video-inhoud van ondertitels of transcripties om het toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden.
 • Optimaliseer navigatie: Zorg ervoor dat alle navigatie-elementen bruikbaar zijn met een toetsenbord zodat ze ook toegankelijk zijn voor mensen die geen muis gebruiken.
 • Pas afbeeldingsbeschrijvingen toe: Voeg alt-teksten toe aan al je afbeeldingen zodat visueel gehandicapten begrijpen wat er op de afbeeldingen staat.
 • Houd rekening met leesniveau: Schrijf content op een begrijpelijk niveau. Gebruik korte zinnen en vermijd jargon zoveel mogelijk.
 • Installeer WordPress-plugins voor toegankelijkheid: Maak gebruik van plugins zoals WP Accessibility Helper (WAH) die specifieke hulpmiddelen bieden om je website toegankelijker te maken.
 • Validatie door gebruikers testen: Laat mensen met verschillende beperkingen je site testen en geef feedback over hun ervaring met navigatie en leesbaarheid.
 • Blijf up-to-date met richtlijnen: Houd veranderingen in WCAG bij, want technologieën en beste praktijken evolueren voortdurend.
 • Zorg dat formulieren bruikbaar zijn: Verzeker dat alle formulieren correct zijn gelabeld en gemakkelijk in te vullen zonder muisgebruik.
 • Beheer foutberichten goed: Foutmeldingen moeten eenvoudig begrepen worden, duidelijk zichtbaar zijn, en aanwijzingen geven hoe deze gecorrigeerd kunnen worden.
 • Regular audits uitvoeren: Evalueer regelmatig je website om nieuwe problemen tijdig op te sporen en aanpassingen door te voeren wanneer nodig.
 • Opleiding van personeel: Train medewerkers over webtoegankelijkheid zodat zij bijdragen aan een blijvend toegankelijke webomgeving.

Het volgen van deze stappen zal niet alleen helpen bij naleving van WCAG-richtlijnen maar zorgt er ook voor dat jouw website voldoet aan de EAA, die in 2025 volledig wordt ingevoerd.

Voorbereiding en actie ondernemen

Controleer of je bedrijf aan de European Accessibility Act moet voldoen. Implementeer toegankelijke weboplossingen voor zowel nieuwe als bestaande websites.

Meer weten over toegangekelijkheid, wij hebben een blog geschreven met 10 tips.

Moet mijn bedrijf zich aan de EAA houden?

Bedrijven die na 2025 websites hebben, moeten voldoen aan de European Accessibility Act (EAA). Deze wet verplicht digitale toegankelijkheid voor alle gebruikers. Dit geldt ook voor WordPress-websites en -webwinkels.

Het negeren van deze regels kan leiden tot juridische gevolgen en verloren klanten.

WordPress-plugins kunnen helpen bij het evalueren en verbeteren van toegankelijkheid. Maak uw website klaar door stappen te volgen uit ons stappenplan. Het is essentieel om bewust te zijn van de EAA-eisen en deze tijdig te implementeren.

Hoe een toegankelijke website maken?

Je website toegankelijk maken voor alle gebruikers is cruciaal met de komst van de European Accessibility Act in 2025. Volg dit gedetailleerde stappenplan om je WordPress-website klaar te maken:

 • Installeer Toegankelijkheidsplugins: Gebruik speciale WordPress-plugins zoals WP Accessibility en Accessible Poetry om je website te evalueren op toegankelijkheid en verbeteringen door te voeren.
 • Controleer Web Content Accessibility Guidelines (WCAG): Zorg ervoor dat je website voldoet aan de WCAG-richtlijnen, die standaarden bieden voor hoe websites toegankelijk kunnen zijn voor mensen met verschillende beperkingen.
 • Maak Formulieren Toegankelijk: Formulieren moeten duidelijk gelabeld zijn en toetsenbordnavigatie ondersteunen voor gebruikers die geen muis kunnen gebruiken.
 • Gebruik Alt-teksten Voor Afbeeldingen: Voeg beschrijvende alt-teksten toe aan alle afbeeldingen, zodat screenreaders deze kunnen lezen voor blinden en slechtzienden.
 • Zorg Voor Voldoende Contrast: Verhoog het contrast tussen tekst en achtergrondkleuren om leesbaarheid voor slechtziende gebruikers te verbeteren.
 • Implementeer ARIA-labels: Gebruik ARIA (Accessible Rich Internet Applications) labels om interactieve elementen beter herkenbaar te maken voor assistieve technologieën.
 • Test Met Gebruikers Met Beperkingen: Betrek gebruikers met verschillende beperkingen bij het testen van je website om echte feedback over toegankelijkheid te krijgen.
 • Optimaliseer Voor Schermlezers: Zorg ervoor dat je website compatibel is met populaire schermlezers zoals JAWS, NVDA en VoiceOver.
 • Vermijd Automatisch Afspelen Van Media: Video’s en audio mogen niet automatisch beginnen af te spelen zonder een duidelijke interface waarmee ze kunnen worden gestopt of gepauzeerd.
 • Gebruik Gestructureerde Koppen En Lijsten: Maak gebruik van kopstructuren (H1, H2, H3) en lijsten (ul, ol) om content logisch te ordenen, zodat deze gemakkelijker door zoekmachines en schermlezers kan worden geïndexeerd.
 • Schat De Kosten In En Plan Budgetten: Het naleven van de European Accessibility Act kan investeringen vergen in tijd en middelen; zorg daarom voor een realistische begroting en planning.
 • Train Je Team In Toegankelijkheid: Bewustwording binnen het team is essentieel; organiseer trainingen zodat iedereen begrijpt waarom toegankelijke webontwikkeling belangrijk is.
 • Werk Samen Met Een Deskundig Webbureau: Zoek een webbureau dat ervaring heeft met digitale toegankelijkheid om er zeker van te zijn dat jouw site aan alle vereisten voldoet.
 • Gebruik Toegankelijkheidsrapporten En Tools: Maak gebruik van online tools zoals WAVE of Axe om regelmatige controles uit te voeren op mogelijke toegankelijkheidsproblemen.
 • Voer Regelmatige Evaluaties Uit: Houd toegankelijkheid als een continu proces; controleer regelmatig of nieuwe content ook voldoet aan de WCAG-richtlijnen.

Wat te doen bij bestaande websites?

Een bestaande website aanpassen aan de European Accessibility Act kan overweldigend lijken. Met een gestructureerde aanpak wordt dit proces echter behapbaar en effectief.

 • Beoordeel de huidige toegankelijkheid:
  • Gebruik WordPress-plugins zoals WP Accessibility om knelpunten te identificeren.
  • Voer een audit uit volgens de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
 • Stel een actieplan op:
  • Bepaal welke onderdelen als eerste aangepast moeten worden.
  • Plan tijd en middelen voor deze wijzigingen.
 • Pas het ontwerp aan:
  • Gebruik contrasterende kleuren voor betere leesbaarheid.
  • Zorg voor voldoende spatiëring tussen teksten en elementen.
 • Optimaliseer de navigatie:
  • Voeg skip-links toe om snel naar de hoofdinhoud te gaan.
  • Maak gebruik van duidelijke en beschrijvende labels voor menu’s.
 • Verbeter formulieren en interactieve elementen:
  • Voeg labels toe aan formuliervelden.
  • Zorg dat alle interactieve elementen via het toetsenbord bedienbaar zijn.
 • Gebruik alt-teksten voor afbeeldingen:
  • Beschrijf elk beeld duidelijk met alt-teksten.
  • Vermijd lange en complexe beschrijvingen; houd het beknopt maar informatief.
 • Test regelmatig met gebruikers:
  • Betrek mensen met verschillende beperkingen bij testprocessen.
  • Vraag feedback en pas waar nodig verbeteringen toe.
 • Train je team:
  • Organiseer trainingen over digitale toegankelijkheid.
  • Houd je team op de hoogte van best practices en nieuwe regelgeving.
 • Monitor voortgang en maak rapportages:
  • Documenteer alle stappen die zijn genomen om toegankelijkheid te verbeteren.
  • Evalueer periodiek of de website nog steeds voldoet aan alle eisen van de European Accessibility Act 2025.
 • Zoek gespecialiseerde hulp indien nodig:
  • Raadpleeg een webbureau dat gespecialiseerd is in toegankelijkheidsvereisten indien interne middelen niet toereikend zijn.

De juiste webbureau vinden

Een goed webbureau speelt een cruciale rol bij het klaar maken van je WordPress website voor de European Accessibility Act. Zoek naar een bureau dat ervaring heeft met webtoegankelijkheid en specifiek bekend is met de WCAG-richtlijnen.

Vraag om voorbeelden van eerder werk en bekijk recensies van klanten die soortgelijke projecten hebben laten uitvoeren.

Daarnaast moet het bureau in staat zijn om effectieve WordPress-plugins te installeren die de digitale toegankelijkheid verbeteren. Zorg ervoor dat ze een gedetailleerde checklist kunnen bieden en ondersteuning bieden voor het evalueren van de toegankelijkheid van je website.

Goede communicatie en duidelijke deadlines zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de website ruim voor 2025 klaar is voor de nieuwe wetgeving.

Hulp nodig?

Experts kunnen helpen met de implementatie van toegankelijke WordPress-plugins die de toegankelijkheid van je website verbeteren. Marketingmanagers kunnen profiteren van professioneel advies over welke plugins het meest effectief zijn voor hun specifieke behoeften.

Webdesignbureaus hebben ervaring met het naleven van de European Accessibility Act en kunnen begeleiding bieden bij het maken van een checklist voor je webwinkel.

Het inschakelen van gespecialiseerd advies kan ervoor zorgen dat je website voldoet aan de WCAG-richtlijnen. Hierdoor wordt je website digitaal toegankelijker en gebruiksvriendelijker voor alle gebruikers.

Hulp inschakelen kan tijd besparen en zorgt ervoor dat je website volledig voorbereid is op de European Accessibility Act 2025.

Samenvatting en Aanvullende informatie

De European Accessibility Act wordt strikt afgedwongen om ervoor te zorgen dat websites toegankelijk zijn voor iedereen. Microbedrijven kunnen specifieke richtlijnen volgen om aan de wet te voldoen zonder grote investeringen.

Hoe de EAA afgedwongen wordt

De European Accessibility Act (EAA) verplicht vanaf 2025 alle websites om toegankelijk te zijn voor alle gebruikers. Overheden zullen de nale

Steven Ammerlaan

Geboren in Utrecht, gestudeerd in Amsterdam, werkt door het hele land.

Neem contact op met Freek
Altijd te bereiken via
Afspraak inplannen

Whitepaper

Hoe maak je een goede website?

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden