De macht van Google

“Werkt Google voor jou, of jij voor Google?” Zo’n tien jaar geleden kwam het boek 'De Macht Van Google' uit geschreven door Peter Olsthoorn. Google, toen pas twaalf jaar oud, stond eigenlijk nog in de kinderschoenen in vergelijking met de macht die zij nu heeft. Hoewel Google nu op plek drie staat in de BrandZ-lijst van onderzoeksbureau Kanter, twee plekken achter Amazon, is Google uiteraard nog steeds een gigant.
toetsenbord, google toets, wordpress brothers

Google is een begrip en een werkwoord. In de Van Dale staat sinds 2005 het werkwoord ‘googelen’, uitgelegd als “het opzoeken van informatie op het internet”, maar in het bijzonder dus via Google. We gebruiken bijna geen andere zoekmachines meer: zo’n tweederde van de ruim 200 miljard zoekopdrachten per maand wereldwijd loopt via Google. Driekwart van de twee miljard internetgebruikers ter wereld wordt bereikt door de internetgigant. De rest van de zoekmachines slepen nog maar zo’n 3,7% van alle zoekopdrachten binnen. Hieruit alleen al blijkt de macht van Google.

Google is zonder twijfel een van de beste internetbedrijven die we kennen; het wordt het meest gebruikt en er wordt vol lof over gesproken. Google is zonder dat we het doorhebben de afgelopen twintig jaar onmisbaar geworden. Wat maakt dit bedrijf dat ooit begon in een garage in Silicon Valley dan zo geweldig? Waarom gebruikt bijna 80% van de Nederlanders Google als vaste zoekmachine en wint het bedrijf alleen maar meer terrein? Wij hebben de meest opvallende kenmerken van dit bedrijf uit elkaar gezet. Hoe machtig is Google anno 2019?

Google My Business - onmisbaar voor bedrijven

Google My Business is een dashboard waarin het mogelijk is je bedrijfsgegevens vanuit één locatie te bewerken. Je voegt nu in plaats van beschrijvingen, kenmerken toe waarin je Google Maps, Google Search en Google Analytics in één vindt! Google heeft deze beschrijvingen dus vervangen door kenmerken in de vorm van tags, waarin je in één klap ziet waar het bedrijf is, wat de openingstijden zijn en hoe je het bedrijf kan bereiken. Google My Business is voornamelijk voor de local search van bedrijven belangrijk. Wanneer je in Utrecht een AH to go zoekt, komen zowel in Google Maps als in Google Ads de dichtstbijzijnde resultaten binnen. Daarnaast is het mogelijk om plaatsen in een restaurant te reserveren via Google My Business.

Nu is dit natuurlijk niet allemaal nieuw, maar het is belangrijk om te onthouden dat Google de enige zoekmachine is die deze tools heeft samengevoegd en er daadwerkelijk voor heeft gezorgd dat de zoekmachine onmisbaar is geworden voor de vindbaarheid en groei van bedrijven. Zo is de macht van Google groter geworden dan die van andere zoekmachines.

bovenaan in Google, My Business

Google My Jobs zal Indeed verslaan

De macht van Google groeit verder met Google My Jobs. Dit is in Nederland nog onbekend, maar is in de Verenigde Staten al ontzettend populair. Zoals de planning er nu uitziet gaat Google My Jobs deze zomer zijn weg naar Nederland maken. Er zouden zelfs testen gedaan worden om nog voor deze zomer live te gaan. Het idee is dat wanneer je zoekt naar een baan, je direct openstaande vacatures te zien krijgt in je Google resultaten. Wanneer je als bedrijf goed voorbereid bent, betekent dit dat jouw vacatures nog voor de Googleresultaten van andere jobboards komen te staan. Dat is natuurlijk een grote win voor jou als bedrijf.

Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de jobboard gigant Indeed? Waarschijnlijk exit. Alle vacatures zullen eerst in Google Jobs te zien zijn, wat betekent dat andere jobboards overbodig zullen worden. Dit is dus hét moment om je goed voor te bereiden. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij jou als bedrijf. Google My Jobs werkt met structured data (een manier om informatie op je webpagina te markeren om je vindbaarheid te verbeteren). Wanneer je deze data niet op orde hebt, is het dus onmogelijk zichtbaar te zijn in Google My Jobs.

To click, or not to click

Google geeft ons de informatie gratis en voor niks. Deze mogelijkheid om snel bij informatie te komen heeft levens gered, het leven beter gemaakt en een toegang tot oneindig veel informatie gegeven die zonder Google wellicht nooit bereikbaar zou zijn geweest. Of nou ja, dat is het beeld. De Google ads zijn steeds minder ‘zichtbaar’. Wat daarmee wordt bedoeld, is dat het steeds moeilijker te zien is of iets een advertentie is. Dit gaat daarom vooral ten koste van de organische zoekresultaten: steeds meer Europeanen klikken op betaalde advertenties. Vooral op mobiele apparaten is de betaalde variant populair. Dit komt waarschijnlijk omdat het ‘scroll gedrag’ op de mobiel minder is en bezoekers eerder klikken. Zo worden de Google Ads steeds belangrijker als je gevonden wil worden.

Eigenlijk is dit vrij makkelijk te verklaren, Google is slim en speelt in op onze ‘instant gratification’ generatie. We willen meteen resultaat zien, daarom heeft Google nu het antwoord al direct paraat wanneer je zoekt op ‘het weer vandaag’. We hoeven niet meer door te klikken, en haken af zodra we gevonden hebben wat we zochten. Met de de diensten van Google probeert het bedrijf te voorspellen wat mensen interessant vinden, om vervolgens gericht te adverteren.

Progressive web apps

De afkorting PWA ben je wellicht al wel eens tegengekomen. Deze afkorting staat voor 'progressive web apps'. Dit zijn geavanceerde webpagina’s die kunnen functioneren als applicatie: ze zijn progressief, responsive en zowel offline als online te gebruiken. Ze zijn altijd up-to-date, veilig en net als gewone websites vindbaar in de zoekmachines. Met name Google speelt hier ontzettend slim op in. Wat bij PWA’s mogelijk is - zoals bijvoorbeeld het versturen van pushmeldingen over kortingen - is bij gewone websites nog niet mogelijk. Dit wordt ook niet door elke browser ondersteund, maar alles is mogelijk in Google.

Het blijft indrukwekkend hoe Google zijn positie blijft verbreden en verbeteren. De macht van Google verdient een kritische benadering. Op die manier hebben wij er als gebruiker op de lange termijn meer aan. Want meer en meer komt de vraag naar boven in hoeverre Google onafhankelijk is. Met het intikken van opdrachten in Google, het klikken op resultaten en het gebruik van andere diensten, maken we de reclamemachine voortdurend sterker en de eigenaar ervan rijker. De opwaartse spiraal wordt mogelijk gemaakt door de zoekers, die in een mum van tijd een resultaat vinden – en daarvoor niets betalen. Volgens ons is het daarom noodzakelijk om Google als partner te zien en naar zijn pijpen te dansen, om achterblijven te voorkomen.

Heb je hulp nodig met bijvoorbeeld een Werken bij website die door Google gevonden wordt of een PWA? Wij houden wel van een uitdaging! Neem contact op met ons en wij denken met jou mee. It’s what we do.

Niels de Leng
Tel: 06-23447070
Email: [email protected]

illustratie mobiel
illustratie laptop
illustratie tablet

Whitepaper

Hoe maak je een goede website?

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden